Blog pe domeniu gratuit sau pe domeniu propriu?

Blog gratuit sau pe domeniu propriu? Aceasta este întrebarea pe care, în special cei care nu au mai avut blog, mi-o pun cel mai des. Și bine fac, sunt fericită să le răspund la ea! Bine ar fi fost să îmi pun și eu această întrebare acum 7 ani, când am pornit Bucate Aromate, m-ar fi scutit de multe neplăceri. Dar atunci, în loc să mă informez, eu m-am aruncat cu capul înainte pe o platformă gratuită, ca un berbec ce sunt! 😀

Deci: blog pe o platformă gratuită (WordPress, Blogspot) sau blog pe domeniu cumpărat și care devine proprietatea ta? E ca și cum ai întreba: să am casa mea sau să stau cu chirie?

Iar răspunsul ar fi: dacă nu eÈ™ti sigur că rămâi în oraÈ™ul ăsta, mai bine stai cu chirie. Dar dacă îți place oraÈ™ul È™i vrei să îți amenajezi locuinÈ›a în aÈ™a fel încât să te simÈ›i acasă, să zugrăveÈ™ti pereÈ›ii în ce culoare îți place È›ie, să baÈ›i 10 cuie pentru tablourile de familie È™i să pui perdele la ferestre în loc de jaluzelele prăfuite ale proprietarului, atunci trebuie să cumperi casa aia È™i să fii tu însuÈ›i proprietar pe pereÈ›ii ăia.

Ca să nu mai vorbim că în casa ta faci ce vrei! De exemplu poți să subînchiriezi o cameră, sau garajul (a se citi spațiul publicitar de pe blog) și să îți acoperi în acest fel o parte din cheltuieli. Și încă exemplul de mai sus nu acoperă toate beneficiile pe care le ai ca proprietar de blog.

blog

Dacă nu ai mai avut blog înainte, vei fi reticent să investești bani într-unul, mai ales când aparent există alternative mai simple, cu zero costuri. Te înțeleg perfect, că doar fix așa am gândit și eu. Și poate că nici nu ți se potrivește bloggingul, poate doar te-a luat valul pentru că e la modă (și mereu va fi).

Mă voi strădui să explic lucrurile cât se poate de simplu și de plastic, așa cum aș fi vrut să mi le fi explicat și mie cineva. Articole elaborate, în limbaje de specialitate, găsești la o căutare pe Google. Informează-te din cât mai multe surse și abia apoi ia o hotărâre.

Avantaje și dezavantajele unui blog gratuit

Avantaje:

  • nu costă nimic È™i e gata în câteva minute
  • e mai simplu de configurat È™i de administrat decât un domeniu propriu

Un blog pe o platformă gratuită este potrivit dacă vrei doar să experimentezi activitatea asta. După 2-3 luni pe un blog gratuit, îți vei da seama dacă ți se potrivește, dacă o poți duce și dacă vrei să o continui pe termen lung.

Nici să te arunci cu capul înainte în sens invers, adică să cumperi un domeniu și apoi să îl abandonezi, nu e un semn de înțelepciune. Decât așa, e mai bun compromisul unui blog gratuit timp de câteva luni.

Dezavantaje:

de la hobby la o mica afacere
  • platformele gratuite sunt aproape rudimentare comparativ cu celelalte. Vei avea parte de limitări de tot felul: de la aspectul blogului, până la funcÈ›ionalități. Va fi frustrant la un moment dat să constaÈ›i că blogul nu poate arăta cum vrei tu, că nu îl poÈ›i organiza aÈ™a cum È›i-ar plăcea È™i că nu va face ce vrei tu pentru că nu îți permite platforma.
  • nici măcar numele blogului nu va fi scurt, elegant È™i uÈ™or de reÈ›inut. Vei primi ceva de forma: numelebloguluimeu.blogspot.com sau numelebloguluimeu.wordpress.com. Cam lung, nu? Cine È›ine minte aÈ™a ceva?
  • ca orice lucru primit gratis, nu e apreciat È™i nu te responsabilizează nici față de cititori, nici față de tine însuÈ›i È™i de plăcerea cu care ai pornit la drum. E gratis, deci nu pierd nimic dacă nu mai scriu pe el sau dacă iau o pauză de 5 luni, apoi revin cu 2 postări È™i iar dispar 3 luni. E gratis, e de jucărie.
  • blogurile gratuite nu sunt văzute cu ochi buni È™i nici încurajate de Google. Asta înseamnă că articolele tale nu vor apărea la căutări. De fapt vor apărea, dar undeva la coadă, pe pagina 10-15, unde nu caută nimeni. Oricât efort ai depune să scrii un articol frumos, documentat, pe o temă de interes – poate cel mai complet È™i corect articol care s-a scris vreodată pe respectivul subiect – nu vei ajunge pe primele poziÈ›ii în căutările celor interesaÈ›i.
  • È™i dacă nu ajungi pe primele pagini în Google, nu vei avea trafic. Dacă nu ai trafic, în scurt timp, motivaÈ›ia dispare. DeÈ™i sună aÈ™a de frumos È™i de romantic, totuÈ™i, foarte puÈ›ini sunt cei care chiar reuÈ™esc să scrie constant pe un blog, doar pentru ei înÈ™iÈ™i È™i pentru plăcerea lor. Traficul înseamnă satisfacÈ›ia celor care îți citesc articolele, înseamnă că ceea ce scrii ajută pe cineva. Traficul este barometrul calității unui blog È™i motorul lui, să nu îi subestimăm importanÈ›a!
  • nu poÈ›i rula reclame pe un blog gratuit. Deci dacă te-ai gândit ca iÈ›i poÈ›i rotunji cât de puÈ›in venitul afișând reclame aÈ™a cum vezi pe toate siturile È™i câștigând ceva bani din blog, trebuie să È™tii că asta nu este permis pe o platforma free.
  • nici alte colaborări nu vei obÈ›ine pe un blog gratuit. Să fim serioÈ™i, cine ar avea încredere într-un blog în care nici proprietarul È™i nici Google nu are? Cine îi garantează firmei care te plăteÈ™te pentru un articol sau o reÈ›etă, că acesta va fi È™i peste 6 luni pe blogul tău?

Trecerea de la blog gratuit la domeniu propriu

Dacă alegi să experimentezi cu un blog gratuit, e foarte bine, chiar dacă, așa cum am scris mai sus, e un compromis. Dar dacă începe să îți placă activitatea asta, nu lăsa să treacă mai mult de 3-4 luni, sau 15-20 de postări până să treci la varianta cu plată a unui blog. Un blog cu multe postări, cu multe fotografii și comentarii este mai greu de transferat pe domeniu propriu.

Platformele gratuite nu sunt 100% compatibile cu cele plătite. Adesea la transfer se pierd mai ales fotografii și comentarii. După transfer, postările vor trebui luate la mână, eventual formatat textul și fotografiile, încadrate pe categorii, etc. Imaginează-ți ce înseamnă să iei la mână vreo 200 de postări, de exemplu. Necesită mai multă muncă și dacă apelezi la cineva să îți transfere blogul, toată operațiunea te va costa mai scump decât dacă l-ai porni de la început de domeniu propriu.

Îți recomand să citești și cele 5 motive pentru care ai nevoie de un logo care să te reprezinte.

Cam acestea ar fi în mare avantajele și dezavantajele unui blog gratuit versus domeniu propriu. Acum te las să analizezi și să te gândești ce alegi. Orice ai alege, bloggingul este o activitate fascinantă. Mult succes și multă bucurie îți doresc!

Ținem legătura! Pe curând,

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns