freelancer

Ok, după ce te-ai gândit îndelung și ai întors problema pe toate părțile, te-ai decis că vrei să-ți fii propriul șef și că freelancingul e fix ceea ce-ți trebuie. Dar greul abia începe. Și nu mă refer la greul acela despre care te-a prevenit toată lumea și pe care l-ai luat deja în calcul atunci când ai luat decizia. Mă refer la greul care vine de unde nici nu te aștepți: de la familie 🙂

Ai fi avut nevoie ca familia să se bucure pentru tine, să te încurajeze, să te susțină, ba chiar să fie mândri de curajul tău. În schimb, e foarte probabil să ai, ca și mine, surpriza că dimpotrivă, membrii mai în vârstă ai familiei sunt chiar panicați de decizia ta.

Citește și: “Cum m-am decis să trec de la angajat full time la freelancer

A explica aventura muncii de freelancer familiei tale poate fi o misiune foarte dificilă. Nu poți răspunde ca tot omul cu un singur cuvânt la întrebări ca: “ce meserie ai?” sau “unde lucrezi?” pentru că tu ești de toate la un loc: om de vânzări, contabil, programator, desenator, scriitor și câte și mai câte. Nu ai un program bine stabilit, nu ai un birou la care să te duci, nu ai șef, nu ai zi de salariu, nu ai concediu. Explică tu toate astea unui pensionar din familie care toată viața lui a semnat condica la oră fixă și pentru care cartea de muncă a fost cel mai scump lucru pe lume! E cam greu. Dar nu e imposibil 😉

Da, poți spune că nu îți pasă ce zic ceilalți. Dar hei, când ceilalți sunt familia ta, îți cam pasă, chiar de nu vrei. Pentru ca tu să îți poți vedea de treabă și să lucrezi eficient, sprijinul celor apropiați este esențial și e foarte important ca în familie să fie liniște și armonie.

Și atunci, ce e de făcut?

Primul lucru: inspiră adânc. Nu ești singur! 😀 Poate că nu toți, dar cei mai mulți am trecut prin asta și știm cât poate fi de frustrant. Tu erai cel care ai fi avut nevoie de sprijin, de încurajări și când colo, trebuie să îți aduni toată energia pozitivă ca să îți liniștești părinții îngrijorați că “o să mori de foame cu ideile astea ale tale“.

  • Trebuie să avem răbdare cu familia noastră și să le înțelegem gândirea. La urma urmei îngrijorarea, întrebările și sfaturile lor, vin din dragoste și grijă. Ei sunt cei care își doresc ce e mai bun pentru noi. Vor să ne știe bine, vor să ne fie ușor și sigur în viață.
  • Amintiți-vă că membrii mai în vârstă ai familiei – părinți, bunici, mătuși, socri, etc. – și-au petrecut viața lucrând disciplinat într-o anumită structură, ba cei mai mulți dintre ei au avut același loc de muncă până la pensie. Generația lor depune un imens efort de adaptare la vremurile de azi, care sunt atât de diferite de ceea ce au trăit ei și care sunt într-o continuă schimbare. Pentru foarte multe lucruri le trebuie timp să înțeleagă, să se convingă, să accepte. Dați-le acest timp și explicați-le cu răbdare, despre activitatea voastră de câte ori este nevoie.
  • Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru ei și implicit pentru tine este să fii încrezător și ei vor simți asta. Fii mândru de ceea ce faci, fii sigur pe tine. Fii sincer cu ei așa cum ești și cu tine. Explică-le că da, există riscuri așa cum există și când lucrezi la stat sau oriunde în altă parte, dar că ești pregătit pentru ele. Arată că știi ce faci, că ai soluții, că știi ce va fi. Nu zugrăvi totul doar în roz. Îi liniștește mai mult să simtă că ești serios și realist decât exagerat de optimist.
  • Fii deschis cu membrii familiei tale. Dacă au întrebări, răspunde-le. Evitarea subiectului sau explicațiile prea vagi le va crea o stare de incertitudine care se va reflecta ulterior în relațiile dintre voi.

Chiar dacă am vrea ca lucrurile să stea altfel sau chiar dacă nu vrem să recunoaștem, familia joacă un rol foarte important în sănătatea micii noastre afaceri. Eficiența noastră depinde foarte mult de suportul și înțelegerea membrilor familiei, mai ales în perioada de început a activității de freelancer. Liniștea din familie ne aduce acel confort psihic de care avem nevoie pentru a ne concentra pe noua noastră activitate profesională.

Tare sunt curioasă dacă ați avut și voi probleme cu membrii mai în vârstă ai familiei atunci când i-ați anunțat că veți fi freelanceri. Și mai ales mi-ar plăcea să îmi spuneți cum le-ați depășit. A durat mult până să se convingă că ați ales bine și că aceasta este calea cea mai bună pentru voi?

Mai vorbim noi pe tema asta 😉 Ținem legătura,

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns