Îmi spunea prietena mea, V. că ea nu ar putea face ceea ce fac eu pentru că nu ar ști cum să își organizeze timpul pentru atâtea activități diferite. Când i-am explicat formula după care mi-am organizat eu ziua de lucru în așa fel încât să am timp pentru toate, i s-a părut super-simplu și mi-a spus: “uite, exact așa ar trebui să scrii și pe blog, dacă vrei să îi ajuți pe alții. Dă-le exemple concrete“. Cred că e o idee bună. Și pe mine m-ar fi ajutat mult asemenea exemple în perioada mea de început într-ale freelancingului.

De ce am avut nevoie de un program bine structurat?

După vreo 30 de ani lucrați în câmpul muncii de la 9 la 17, iată-mă în situația de a nu mai avea pe nimeni care să îmi dea de lucru și pe nimeni care să îmi facă programul. Chiar dacă era exact ceea ce îmi dorisem, a mă trezi deodată singură la cârma vasului nu a fost chiar o binecuvântare.

Fiind un freelancer la început de drum, nu aveam de lucru la întreaga mea capacitate, iar lipsa presiunii îmi crea iluzia că am timp suficient pentru toate și că nu am nevoie de reguli sau de o rutină zilnică pe care să o respect. Mă ocupam de toate de-a valma, habar nu aveam care îmi sunt prioritățile și amestecam lucrul pentru clienți cu articolele pentru blogurile mele, fugeam la cumpărături când aveam chef de ducă și mă pierdeam prin mall cu orele. Alteori mă apuca câte un hei-rup domestic, le lăsam pe toate baltă și mă apucam să fac acele chestii de prin casă amânate de pe vremea când eram angajată full-time și nu am avusesem timp de ele.

În scurt timp mi-am dat seama că eram în urmă cu toate, că aveam multe lucruri începute și nimic finalizat, că nu reușeam să învăț nimic nou, deși așa îmi propusesem și, mai grav, nu reușeam să urmez nici o strategie menită să mă țină pe linia de plutire. Mă risipeam și eram mai obosită și mai stresată decât la job. A trebuit să “dau milităria jos din pod” și mi-a fost extrem de greu să mă înțeleg și să mă disciplinez pe mine însămi.

Nu pretind că am reușit 100%. Tot mai am derapaje, dar îmi revin rapid pe traiectoria corectă. Pot spune că în sfârșit am un program bine structurat prin care reușesc să împac și viața personală, și job-ul.

Cum mi-am gândit programul zilnic

O să vă spun cum am gândit eu tot acest program. Am plecat de la ideea ca dacă am ales să fiu freelancer, am făcut-o tocmai pentru a face ceea ce îmi place în ritmul meu. Am nevoie de un program și de o rutină pe care să le respect în linii mari, dar în așa fel încât să nu îmi induc singură stresul unor constrângeri sau presiuni inutile.

Am început prin a împărți perioada productivă a unei zile în calupuri orare de câte 3 ore fiecare, astfel:

 1. de la 7 la 10
 2. de la 10 la 13
 3. de la 13 la 16
 4. de la 16 la 19

Apoi mi-am făcut o listă de activități zilnice și a trebuit să stabilesc care sunt prioritare și între ce ore este mai eficient să le fac pe fiecare. Pentru că vorbim din punct de vedere profesional, activitățile prioritare sunt cele care îmi plătesc facturile. Adică în această ordine: clienții Artisan și blogurile mele (Bucate Aromate și Artisan). Așadar, aici trebuie să îmi concentrez atenția.

Activitățile mele, pe categorii arată cam așa:

 • activități pentru clienți
 • activități pentru bloguri
 • activități personale, familie și prieteni
 • activități pentru casă

Odată identificate activitățile, calupurile orare și prioritățile, n-am făcut altceva decât să tot rotesc piesele acestea ca un puzzle până când au ajuns să se potrivească unele cu altele în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea.

De exemplu: evident că activităților pentru clienți le-am alocat calupul orar în care eu lucrez cel mai eficient și anume cel de la 10 la 13. După prânz, mintea mea vrea o pauză, așa că atunci mi-am propus să fac activitățile pentru casă și pe cele care țin de familie și prieteni. De blogurile mele și de social media mă ocup dimineața devreme și seara, pentru că după 7 ani în branșă, știu exact ce trebuie să fac și nu mă solicită la fel de mult ca o activitate nouă.

Așa arată programul meu zilnic

 1. de la 7 la 10 –>> bloguri și personal
 2. de la 10 la 13 –>> clienți
 3. de la 13 la 16 –>> casă, familie, prieteni
 4. de la 16 la 19 –>> clienți, bloguri

Adunate, sunt undeva între 6 și 8 ore de muncă. Firește că apar situații care îmi dau tot acest aranjament peste cap. Poate într-una din zile am o problemă personală de rezolvat la 11 dimineața. Atunci rotesc calupurile între ele și lucrez pentru clienți după amiaza, sau seara. Poate mă solicită cineva pentru niște fotografii la ora 9 dimineața. Doar nu o să refuz pe motiv că la ora aia eu mi-am propus să alerg în parc! Sau poate nu am deloc clienți într-o perioadă și atunci mă concentrez pe material în avans pentru bloguri sau urmăresc niște cursuri online care îmi vor prinde bine mai târziu. Alteori intervine ceva care mă ține ocupată mare parte din zi. Atunci pur și simplu consider că în ziua respectivă mi-am luat o zi din concediu, ca la orice job și gata, fără panică și fără sentimente de vinovăție.

Poate interveni orice și niciun program nu poate fi considerat bătut în cuie atunci când ești freelancer. Vine exact din definiția acestui statut. “Free” nu înseamnă că ești liber ca pasărea cerului și poți face tot ce-ți dorești, ci că ești flexibil și disponibil pentru clienți. A trebuit să înțeleg și această nuanță și să îmi dezvolt abilitatea de a mă plia pe cerințele clienților sau pe specificul unei perioade.

Cam asta ar fi referitor la programul meu zilnic. Dacă v-ar fi de ajutor să detaliez mai mult de atât și să vă spun concret ce fac în fiecare interval orar, lăsați-mi un comentariu și pregătesc o nouă postare cu mai multe exemple. Iar dacă sunteți freelanceri, m-aș bucura să îmi spuneți în comentarii cum vă organizați voi.

Ținem legătura! Pe curând,

4 raspunsuri
  • Iuliana
   Iuliana says:

   Bună Corina.
   Aparent da, e mai simplu, așa am încercat și eu prima dată, dar nu am reușit, nu știu de ce. Pur și simplu nu mi s-a potrivit. Cred că având activități diferite, am nevoie să trec în fiecare zi prin toate ca să nu simt că pierd controlul în vreuna dintre direcții.

   Răspunde
 1. Simona
  Simona says:

  Pe mine chiar mă interesează foarte mult subiectul. De la 1 ianuarie voi porni și eu pe acest drum mai mult de nevoie decât pentru că mi-am dorit. Așa că scrie cât mai mult din experiența ta pentru că e foarte util să învățăm unii de la alții. Succes în tot ce faci! Simona.

  Răspunde
  • Iuliana
   Iuliana says:

   Simona, mult succes și ție. O să fie bine, ai să vezi!
   Și la mine decizia a fost oarecum forțată de împrejurări. Acum îmi pare rău că nu am făcut pasul ăsta mai demult. Nu m-aș mai întoarce niciodată la un job full-time.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns